Schoolkinderen verkopen 180.000 stroopwafels voor Oekraïne

18.000 pakjes, 180.000 stroopwafels! Dit enorme aantal werd begin april besteld bij de fabriek Neeleman Stroopwafels in Waddinxveen. Besteld door ‘Hulp voor Oekraïne’  op verzoek van 13 scholen uit 5 plaatsen: Rijnsburg, Katwijk, Oegstgeest, Den Haag en Voorhout. De wafels waren in de weken ervoor verkocht door leerlingen van die scholen. Maar ook door kinderen van jeugdgroepen uit kerken in de regio. Eind maart hadden de kinderen het verzoek gekregen om stroopwafels aan hun directe familie te verkopen voor Oekraïne. Dat land was een paar weken eerder in een afschuwelijk oorlog beland met als gevolg miljoenen mensen op de vlucht. Die moesten geholpen worden en hoe doe je dat? Nou, door bijvoorbeeld stroopwafels te verkopen en de opbrengst daarvan te schenken aan ‘Hulp voor Oekraïne’. Die stichting had namelijk inmiddels met de Rijnsburgse St. Hands and Feet en St. Oekroe een grote hulpactie voor de vluchtelingen uit Oekraïne opgezet. Het verzoek was niet aan dovemans oren gericht. De kinderen gingen niet alleen bij hun familie langs maar ook bij vrienden, kennissen, buren. Daarnaast waren er ook kinderen te vinden in Winkelcentrum De Hoftuin waar ze, heel slim, voor een winkel een verkooppunt hadden ingericht. Er waren ook kinderen die hun vader of moeder inschakelden om de stroopwafels te verkopen. Koen van De Lichtwijzer in Oegstgeest wist met behulp van zijn vader maar liefst 595 pakjes te verkopen. Mede door de enthousiaste inzet van honderden kinderen werd de verkoopactie een ongelofelijk groot succes. In enkele dagen tijd werden er ruim 18.000 pakjes verkocht met een bruto opbrengst van ruim € 45.000,-. De stroopwafelfabriek wist overigens niet wat hen overkwam. De grote bestelling uit Rijnsburg zorgde ervoor dat er niet alleen in de avonduren maar ook in het weekend moest worden doorgewerkt. Maar het lukte, binnen twee weken konden de stroopwafels worden geleverd. ‘Hulp voor Oekraïne’ vrijwilligers Henk en Dick hebben de wafels met een vrachtwagen opgehaald en het personeel van de fabriek door middel van een bos bloemen bedankt voor de snelle levering. Daarna werden de wafels afgeleverd bij de 13 scholen waar de kinderen ze van een sticker mochten voorzien. Vervolgens kregen de kinderen die de stroopwafels hadden verkocht hun bestelling mee naar huis zodat ze die bij hun klanten konden afgeven. Inmiddels is er al een groot aantal wafels door blije klanten genuttigd, ze zijn overheerlijk. De komende weken zullen de stroopwafels nog in veel huishoudens bij de koffie worden gepresenteerd, 180.000 stroopwafels zijn natuurlijk niet zomaar weggewerkt. ‘Hulp voor Oekraïne’ bedankt iedereen, in het bijzonder de honderden schoolkinderen en schoolleiding en zovelen anderen die deze actie tot een succes hebben gemaakt voor hun inzet. Mede door uw hulp kunnen wij hen blijven helpen.